Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.: Αναγκαία η παράταση τακτοποίησης αυθαιρέτων εξαιτίας των ευθυνών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του διαχειριστή ΤΕΕ

Το τελευταίο διάστημα, και ενώ στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, είμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς κατάστασης όπου οι Μηχανικοί δεν μπορούν πρακτικά να υποβάλλουν καμία αίτηση τακτοποίησης στο πληροφοριακό σύστημα –του οποίου την συνολική ευθύνη έχει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας -λόγω των απίστευτων καθυστερήσεων και των λοιπών λειτουργικών προβλημάτων που παρουσιάζει, κάνοντας ανέφικτη κάθε προσπάθεια ολοκλήρωσης της υποβολής των αιτήσεων .

Εξαιτίας αυτής της δυσλειτουργίας του συστήματος τακτοποίησης αυθαιρέτων το οποίο, ως γνωστό, διαχειρίζεται το ΤΕΕ, οι πολίτες υποβάλλονται σε ταλαιπωρία και οι επαγγελματίες Μηχανικοί βρίσκονται σε απόγνωση, αφού δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους, οι οποίοι παρολαυτά κινδυνεύουν με πρόστιμα, αλλά και με κατεδάφιση των ακινήτων τους, εφόσον εμπίπτουν στην κατηγορία 5 καθώς και :

  • η δυσκολία επικοινωνίας με τις υπηρεσίες δόμησης,

  • το ότι δεν μπορούν να γίνουν μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς τακτοποίηση αυθαιρέτου

  • το ότι δεν έχουν αναρτηθεί οι αεροφωτογραφίες προ της 28-07-2011 προς χρήση των Μηχανικών

  • η δυσμενή οικονομική κατάσταση των πολιτών που απειλούνται με νέα πρόστιμα καθώς και η διαφυγή εσόδων του Κράτους,

επιβάλει την παράταση της σχετικής προθεσμίας, διότι οι πολίτες, παρότι το επιθυμούν, δεν είναι σε θέση να προβούν εγκαίρως σε τακτοποιήσεις με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του διαχειριστή (ΤΕΕ).

Σε αντίθετη περίπτωση η αξίωση αποζημιώσεων, για την ζημία που θα υποστούν οι πολίτες και οι επαγγελματίες Μηχανικοί από τον Διαχειριστή και το Υπουργείο, είναι εύλογη.

Επιβεβαιώνεται ότι η Πολιτεία ανάθεσε απευθείας στο ΤΕΕ την διαχείριση ηλεκτρονικών πλατφορμών προς χρήση Μηχανικών και πολιτών χωρίς διαγωνισμό, παρακάμπτοντας τους κανόνες της αγοράς, μόνο και μόνο για να το ενισχύσει οικονομικά .

Διερωτώμεθα δε, τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έχουν εισπραχτεί από το ΤΕΕ, ως ανταποδοτικό τέλος, για την διαχείριση του συγκεκριμένου πληροφοριακού συστήματος, για ποιο λόγο δεν διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Είναι καιρός το Υπουργείο να ξανασκεφτεί τον τρόπο διαχείρισης των ηλεκτρονικών πλατφορμών και να εγκαταλείψει τους πειραματισμούς του με το ΤΕΕ.

Καλείται άμεσα το Υπουργείο να λύσει το πρόβλημα με τον διαχειριστή του συστήματος αυθαιρέτων δίδοντας την αναγκαία παράταση στους πολίτες και στους επαγγελματίες Μηχανικούς.