Αντάμωμα των Βετεράνων λιγνιτωρύχων στο ξενοδοχείο «Παντελίδης»στην Πτολεμαϊδα

Θετική ήταν η «ανταπόκριση» των πτυχιούχων Μηχανικών στην πρόσκληση του νεοσύστατου συλλόγου βετεράνων και εργασθέντων στους λιγνιτικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Τοπικού Τμήματος του συλλόγου Μηχανικών Τ.Ε. ΔΕΗ Κος Ζαφείρης Γεώργιος, ο Υπεύθυνος Δημοσίων σχέσεων του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Μηχανικών Τ.Ε. ΔΕΗ και Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Κοζάνης – Γρεβενών της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. Κος Καψάλης Βασίλειος και ο Ταμίας του Περιφερειακού Τμήματος Κοζάνης – Γρεβενών της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. Κος Χονδροκώστας Αλέξανδρος.
Στον χαιρετισμό του ο Κος Καψάλης Βασίλειος εκπροσωπώντας τους Μηχανικούς Τ.Ε. ανέφερε τα παρακάτω:

Κύριες και κύριοι

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Είναι πολύ δύσκολο, για έναν εν ενεργεία εργαζόμενο, να βρει τα κατάλληλα λόγια, για να απευθύνει έστω έναν ολιγόλεπτο χαιρετισμό σε ανθρώπους σας κι εσάς.

Σε απόμαχους λιγνιτωρύχους, που ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής σας, το περάσατε μέσα στα λιγνιτωρυχεία.

Εμείς οι νεώτεροι βρήκαμε τα ορυχεία σε πλήρη ανάπτυξη.

Όμως αν ανατρέξει κανείς πίσω στο χρόνο, στο χρόνο που εσείς ξεκινήσατε, θα δει πως τίποτα δεν ήταν όπως το βλέπουμε σήμερα.

Το φυσικό περιβάλλον διαφορετικό, η γεωμορφία του τοπίου διαφορετική, χωριά που υπήρχαν μέσα σε αυτήν την Λεκάνη και μπορεί κάποιοι από εσάς να κατάγεστε από εκεί , σήμερα δεν υπάρχουν.

Ο μαύρος χρυσός, όπως αποκάλεσαν οι πρώτοι λιγνιτωρύχοι το κάρβουνο, τον λιγνίτη δηλαδή, άρχισε να βγαίνει στην επιφάνεια από τα πρώτα λαγούμια.

Αυτά που στην συνέχεια εσείς, τρανέψατε, μεγαλώσατε, γιγαντώσατε για να δημιουργηθεί αυτό που σήμερα όλοι ονομάζουμε Λιγνιτωρυχεία Δυτικής Μακεδονίας.

Αυτό όμως δεν έγινε ούτε σε μια μέρα, ούτε σε ένα χρόνο.

Έγινε μέσα σε πολλά χρόνια.

Στα χρόνια που εσείς, μέσα σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, παλέψατε με τη γη και τις καιρικές συνθήκες για να βγει ο λιγνίτης στην επιφάνεια.

Εσείς που ματώσατε, ιδρώσατε, πονέσατε, κουραστήκατε, για να στηθεί αυτός ο γίγαντας που όλοι σήμερα θαυμάζουν.

Και δεν είναι λίγοι αυτοί που σήμερα, είναι απόντες από αυτό το προσκλητήριό σας.

Είναι γιατί χάσανε την ζωή τους, την ώρα της εργασίας τους, που εκείνοι τότε και σεις όλοι, θεωρούσατε καθήκον.

Κι είναι πολύ περισσότεροι εκείνοι, που κάποιο ατύχημα σημάδεψε ανεξίτηλα την ζωή τους ή που οι συνθήκες της δουλειάς τους προξένησαν προβλήματα υγείας.

Σεις είστε οι πρωτοπόροι.

Η ατρόμητη εμπροσθοφυλακή που άνοιξε το δρόμο σε όλους εμάς.

Μικρά και φτωχά τα λόγια, όσο κι αν τα στολίσει κανείς, για να δώσει το νόημα της αξίας και της σημασίας για την μεγάλη σας συμβολή.

Εγώ θα σταθώ μονάχα σε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς.

Στέκομαι απέναντί σας με μεγάλη τιμή.

Γιατί αντιλαμβάνομαι πως βρίσκομαι απέναντι σε ανθρώπους που εργάστηκαν κάτω από συνθήκες που σήμερα οι νέοι, δεν θα εργάζονταν ή ίσως και δεν θα μπορούσαν να εργαστούν.

Σας θέλουμε και σήμερα κοντά μας
Σας θέλουμε και σήμερα δίπλα μας
Η Εμπειρία σας
Οι Γνώσεις σας
Τα άρθρα σας, οι δημοσιεύσεις σας
Είναι χρήσιμα Τώρα όσο ποτέ άλλοτε
Τώρα που η επιχείρησή μας περνά μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους
Τώρα που η ΔΕΗ πρέπει να μείνει Δημόσια και με βασικό καύσιμο το Λιγνίτη

Θα μπορούσε, καθένας από αυτή τη θέση του ομιλητή, να μιλάει για ώρες για το πώς στήθηκε αυτό το οικοδόμημα και να περιγράφει γεγονότα, πολλές φορές και τραγικά που όλοι εσείς βιώσατε.
Η μεγάλη όμως περιγραφή, λέει ο ποιητής, απομυθοποιεί το μύθο.
Για αυτό κλείνω εδώ τον σύντομο χαιρετισμό μου απευθύνοντας προς όλους εσάς και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα προσφέρατε, με πολύ κόπο και πολύ αίμα.

Στη φωτογραφία ο Κος Καψάλης Βασίλειος με τον πρώην διευθυντή του ΑΗΣ Καρδιάς Νίκος Παπαφιλίππου από τα ιδρυτικά στελέχη του συλλόγου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.