Η απονομή, στους αποφοίτους Κολεγίων 3τούς τουλάχιστον φοίτησης επαγγελματικών δικαιωμάτων αντίστοιχων των πτυχιούχων Πανεπιστημίου μέσω της οδηγίας 05/36 της Ε.Ε είναι πια γεγονός με το εκδοθέν Π.Δ.38/2010.
Αντιθέτως για 27 χρόνια, 33 Τμήματα Τ.Ε.Ι 4ετούς φοίτησης βγάζουν Πτυχιούχους χωρίς επαγγελματική προοπτική και δικαιώματα.
Πλέον δημιουργείται ένα άκρως ανταγωνιστικό επαγγελματικό περιβάλλον σε βάρος των πτυχιούχων Τ.Ε.Ι, ως απόρροια αυτής της πρωτοφανούς συμπεριφοράς του Ελληνικού Κράτους με την αμέριστη συμπαράσταση των γνωστών σε όλους συντεχνιακών επιμελητηρίων (ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ, ΟΕΕ).Αυτή είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ ως ενιαίος Φορέας εκπροσώπησης όλων των πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι, θεωρεί ηθική υποχρέωση της, να ενημερώσει και να προειδοποιήσει όλα τα υποψήφια θύματα νεοεισερχόμενους φοιτητές ορισμένων τμημάτων των Ανώτατων Τ.Ε.Ι, ώστε να μη τρέφουν αυταπάτες για το επαγγελματικό τους μέλλον, αν τα επιλέξουν, για τους εξής λόγους:
Τα Τ.Ε.Ι αποτελούν μία Παγκόσμια πρωτοτυπία: Αν και είναι Ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα με εφαρμοσμένο χαρακτήρα σπουδών, δηλαδή δίνουν έμφαση στο επάγγελμα, εντούτοις τριάντα 33 τμήματα αντίστοιχων σχολών, δεν έχουν θεσμοθετημένο πλαίσιο άσκησης επαγγέλματος για τους πτυχιούχους τους, όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες κατηγορίες!
Δεδομένου ότι η νομοθεσία που ρυθμίζει τα τεχνικά επαγγέλματα στην χώρα μας θεσπίστηκε πολύ πριν την ίδρυση των Τ.Ε.Ι, η Πολιτεία όφειλε, βάσει του ιδρυτικού νόμου των ΤΕΙ 1404/83 (άρθρο 25), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τον νόμο 2916/ 2001 (άρθρο 6) να εκδώσει Προεδρικά Διατάγματα που θα περιγράφουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των ειδικοτήτων / τμημάτων κάθε σχολής Τ.Ε.Ι πριν την αποφοίτηση των πρώτων πτυχιούχων τους, δηλαδή το 1987!
Αντ’ αυτού, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, όλες οι πολιτικές ηγεσίες της χώρας αντί να λύσουν το πρόβλημα, πότε από έλλειψη πολιτικής βούλησης, πότε υποκύπτοντας σε συντεχνιακές πιέσεις, άφησαν έωλο το καθεστώς των επαγγελματικών δικαιωμάτων, ευλογώντας, παράλληλα, την ίδρυση δεκάδων νέων τμημάτων χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα αδιαφορώντας για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις αυτής της πολιτικής συμπεριφοράς με θύματα δεκάδες χιλιάδες πτυχιούχους.
Το παραπάνω πολιτικό όνειδος έχει ως αποτέλεσμα:
1. Οι φοιτητές των Τ.Ε.Ι να εκπαιδεύονται για τέσσερα χρόνια, από Καθηγητές με υψηλά προσόντα (εφάμιλλα εκείνων των αντίστοιχων Πανεπιστημιακών Τμημάτων), σε Δημόσια Ανώτατα Ιδρύματα, αλλά σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία να μη μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα που σπούδασαν!
2. Το Κράτος και οι Υπηρεσίες του να αυθαιρετούν αξιοποιώντας αναχρονιστική νομοθεσία και να θέτουν εμπόδια και περιορισμούς στην ελεύθερη άσκηση του επαγγέλματος των Πτυχιούχων Τ.ΕΙ.
3. 45.000 και πλέον πτυχιούχοι Μηχανικοί των Τ.Ε.Ι, δραστηριοποιούνται επαγγελματικά μετ’ εμποδίων, χωρίς να μπορούν να ασκούν πλήρως τις δραστηριότητες που απορρέουν από την ειδικότητα που απέκτησαν μετά από τετραετείς σπουδές, δηλαδή να αξιοποιήσουν όσα σπούδασαν (μελέτη, επίβλεψη, κατασκευή) επειδή δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο στην νομοθεσία του 1930!
4. Στελέχη με επιστημονική κατάρτιση και ειδίκευση σε σύγχρονους τομείς της τεχνολογίας, με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, να αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης.
5. Να εκμηδενίζονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Τ.Ε.Ι, εφαρμοσμένος χαρακτήρας σπουδών, ευελιξία, προσαρμοστικότητα και αμεσότερη σύνδεση με την αγορά εργασίας των πτυχιούχων τους.
6. Η επιλογή Τμημάτων Τ.Ε.Ι, για τα οποία δεν έχουν εκδοθεί τα τελευταία 27 χρόνια επαγγελματικά δικαιώματα, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την δυνατότητα αξιοποίησης του πτυχίου αυτού για επαγγελματική απασχόληση.
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υφυπουργού Παιδείας, κ. Ι. Πανάρετου, το ΥΠ.Ε.Π.Θ αναμένεται … να προχωρήσει στην έκδοση των εκκρεμών Π.Δ/των για τα επαγγελματικά δικαιώματα μέχρι το Σεπτέμβρη του 2010.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω:
Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ (ως ο επιστημονικός και επαγγελματικός Φορέας εκπροσώπησης των Μηχανικών Τ.Ε.Ι, Πτυχιούχων Σ.Τ.Εφ) με απόφαση της Κ.Δ.Ε στη Συνεδρίαση της στις 14 Ιουνίου αποφάσισε να λάβει όλα τα κατάλληλα ώστε από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη να μπλοκάρει τη λειτουργία των Τμημάτων αυτών, οι Πτυχιούχοι των οποίων δεν έχουν καθορισμένα από το νόμο επαγγελματικά δικαιώματα.
Για το σκοπό αυτό θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες και συμμαχίες (Καθηγητές Τ.Ε.Ι – φοιτητές) ώστε από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά να μην ξεκινήσει η λειτουργία όσων Τμημάτων στερούνται επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι Ενώσεις που εκπροσωπούν τους Πτυχιούχους των άλλων Σχολών Τ.Ε.Ι. Στην κατεύθυνση αυτή, τον Ιούνιο υπήρξαν επαφές με όλες τις Ενώσεις των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι προκειμένου να αποφασιστεί από κοινού το πλαίσιο δράσης στο θέμα αυτό.
Υποβολή απάντησης