Οι τοποθετήσεις των Εισηγητών και των Ειδικών Αγορητών για το άρθρο 46

κατά την 1η Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων

Η Εισηγήτρια της Κυβέρνησης κα Μ. Τζούφη για το άρθρο 46 τόνισε:

«Ακόμη, προβλέπεται η θεσμοθέτηση των ενιαίων και αδιάσπαστων τίτλων σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου που παρέχονται από τα πενταετή προγράμματα σπουδών, αποτελώντας αναγνώριση επιπλέον ακαδημαϊκών προσόντων στους αποφοίτους των εν λόγω σχολών ή τμημάτων, ενώ δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη ρύθμιση επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων των Τ.Ε.Ι., δίνοντας επιτέλους λύση σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα.»

Εισηγήτρια της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (Ν.Δ) κα Ν. Κεραμέως

Καμία αναφορά για το άρθρο 46

Ο Ειδικός Αγορητής της ΔΗ.ΣΥΜ κ Δ. Κωνσταντόπουλος για το άρθρο 46 τόνισε:

«Η κυβέρνηση στο παρόν σχέδιο νόμου δεν επιλύει το χρόνιο ζήτημα των εκκρεμών και επικαλυπτόμενων επαγγελματικών δικαιωμάτων που αφορά Σχολές των ΤΕΙ καθώς και Πανεπιστημιακές σχολές.

Παρόλο που μοίρασε και για αυτό το θέμα ανέξοδες υποσχέσεις παραγνωρίζοντας τη σοβαρότητα και πολυπλοκότητα του προβλήματος.

Για εμάς τα Επαγγελματικά δικαιώματα πρέπει να συνδεθούν με το Εθνικό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων στο οποίο αντιστοιχεί κάθε πτυχίο.

Στο πλαίσιο αυτό είναι σαφές πως όλα τα βασικά πτυχία ΑΕΙ κατατάσσονται στη βαθμίδα 6.

Κάθε σχολή απονέμει τίτλο σπουδών ο οποίος αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα επαγγελματικά προσόντα.

Σύμφωνα με αυτά, οι απόφοιτοι καθεμιάς από τις Σχολές αυτές αξιολογούνται για την άσκηση επαγγελματικών δικαιωμάτων από τον οικείο επαγγελματικό φορέα.

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, θα περιμέναμε το Υπουργείο Παιδείας να σταματήσει να εξυπηρετεί παραδοσιακές συντεχνίες.

Κρατάει στο περιθώριο ένα τεράστιο κομμάτι αποφοίτων των Δημόσιων ΑΕΙ.

Επιβάλλεται άμεσα να δοθεί λύση στο ζήτημα των εκκρεμών επαγγελματικών δικαιωμάτων με νομοθετική ρύθμιση και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.»

Ειδικός Αγορητής του ΚΚΕ κ Γ. Δελής

Καμία αναφορά για το άρθρο 46

Ειδικός Αγορητής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ κ Γ. Μαυρωτάς

Καμία αναφορά για το άρθρο 46

Ειδικός Αγορητής των ΑΝ.ΕΛ κ Κ. Κατσίκης

Καμία αναφορά για το άρθρο 46

Ειδικός Αγορητής της Ένωσης Κεντρώων κ Αν. Μεγαλομύστακας

Καμία αναφορά για το άρθρο 46

Η ομιλία του Γενικού Γραμματέα  της ΕΕΤΕΜ κ. Καψάλη  Βασίλειου

Κύριε Πρόεδρε

Κύριε Υπουργέ

Κυρίες και Κύριοι

Σας ευχαριστώ που μας καλέσατε και βρισκόμαστε σήμερα εδώ σ’ αυτή τη συνεδρίαση.

Βρισκόμαστε εδώ για να συζητήσουμε ξανά και ξανά ένα θέμα που έρχεται από πολύ μακριά, αλλά μέχρι σήμερα δεν δόθηκε καμία λύση.

Είναι το θέμα των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων των Πτυχιούχων Μηχανικών των ΤΕΙ κατά κύριο λόγο, αλλά και του Φορέα εκπροσώπησης των αποφοίτων των ΤΕΙ.

Φαίνεται πως ο Κύριος Υπουργός ακούει.

Άκουσε τους 150 και πλέον πολίτες στο στάδιο της διαβούλευσης οι οποίοι του ζήτησαν την ακύρωση του Άρθρου 46.

Άκουσε τις διαμαρτυρίες μας.

Άκουσε τις ενστάσεις μας

Και προχώρησε στη διόρθωση του Άρθρου 46 του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, το οποίο και άμεσα μας αφορά και μιλάει για την έκδοση των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων.

Δεν μπόρεσε όμως ο Κύριος Υπουργός να υπερβεί κατεστημένα και να προχωρήσει στην έκδοση Επαγγελματικών Δικαιωμάτων των Πτυχιούχων Μηχανικών σύμφωνα με την πρόταση της ΕΕΤΕΜ, την οποία και ο ίδιος επαίνεσε πολλές φορές, και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, αλλά και δημόσια.

Δεν μπόρεσε ο Κύριος Υπουργός και προχωράει σύμφωνα με το άρθρο 46 παράγραφος 3 και 4 του νομοσχεδίου στη σύσταση επιτροπών και στην παραπομπή έτσι στο μέλλον του θέματος της επίλυσης των Ε.Δ. των Μηχανικών ΤΕΙ.

Με απογοήτευση, αλλά και ανησυχία, παρατηρούμε ότι η προτεινόμενη ρύθμιση αναλίσκεται στην αντιμετώπιση γενικώς και αορίστως πλαισίου πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες, και αποσιωπά την ευθεία και ξεκάθαρη ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε., όπως δυστυχώς συμβαίνει διαχρονικά τα τελευταία 30 χρόνια.

Παρά το γεγονός μάλιστα, ότι για τους Πτυχιούχους κάποιων τμημάτων ΤΕΙ έχει γίνει ρύθμιση <<Επαγγελματικών Δικαιωμάτων>>, όπως άλλωστε αναφέρει και η παράγραφος 3 της προτεινόμενης διάταξης.

Θα μπορούσαν να ρυθμιστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε. με βάση τις υφιστάμενες εξουσιοδοτικές διατάξεις και, ενδεχομένως, τη βελτίωση αυτών.

Σε κάθε περίπτωση, προτείνουμε την ενίσχυση της ΕΕΤΕΜ, που είναι ο ενιαίος επαγγελματικός – επιστημονικός φορέας και εκπροσώπησης του κλάδου των  Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.,  με διφυή χαρακτήρα νομοθετικά αναγνωρισμένο, ούτως ώστε, τόσο η χορήγηση βεβαίωσης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας όσο και η τήρηση Μητρώου Μηχανικών Τ.Ε., να αποτελέσει τη βάση για την απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση του καθορισμού επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να θεσπιστεί η συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΕΤΕΜ σε κάθε Επιτροπή της Πολιτείας, περιλαμβανομένης αυτής της παραγράφου 3, για όλα τα θέματα που αφορούν τα μέλη της.

Καταθέτουμε, Υπόμνημα συνοπτικό, πλην εμπεριστατωμένο, με τις ήδη υποβληθείσες προτάσεις μας στο Υπουργείο Παιδείας, προσαρμοσμένες στην, έστω κατά τι βελτιωθείσα από τον κ. Υπουργό διάταξη, μετά από διαμαρτυρίες μας, προς διευκόλυνση της Επιτροπής σας.

Σας ευχαριστώ πολύ

Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΕΤΕΜ κ. Καψάλης Βασίλειος στην συνεδρίαση της Διαρκής Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου «σκούπα» για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση του Υπουργείου Παιδείας

Βίντεο από την τοποθέτηση του Προέδρου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. Δ. Δημόπουλου και του Γ.Γ. Β.Καψάλη.