Ξέσπασε στη Βουλή ο Απ. Κακλαμάνης κατά του υπουργού Παιδείας για το Σχέδιο Αθηνά

kaklamanis1Για το μείζον πρόβλημα της αποδιοργάνωσης των Πανεπιστημίων αλλά, κυρίως, των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι) που απειλούνται με διάλυση αν οριστικοποιηθεί το σχέδιο «Αθηνά» για τα Α.Ε.Ι, εγκάλεσε την Παρασκευή 15 Μαρτίου στη Βουλή, τον Υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, αναπτύσσοντας σχετική ερώτησή του.

Ο κ. Κακλαμάνης υπεραμυνόμενος του κύρους της ελληνικής δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης, κατέθεσε τρεις πίνακες κατάταξης των ελληνικών Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι. μεταξύ των 21.250 Ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο. Υπογράμμισε, όμως, ότι ενώ με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση 1982-86, αρχίζοντας όχι από τη «στέγη» αλλά από τα θεμέλια και τις βάσεις του εκπαιδευτικού συστήματος (προσχολική αγωγή, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια γενική και τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση) ολοκληρώθηκε ο χάρτης των Πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι. της χώρας, μετά το 1986 όλες οι κυβερνήσεις, με μικροκομματικά και τοπικιστικά, συνήθως, κριτήρια, γέμισαν πόλεις και κωμοπόλεις με πλήθος τμημάτων Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι.

Ο κ. Κακλαμάνης τόνισε πως ότι «ο αναγκαίος επανασχεδιασμός του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης γίνεται σήμερα υπό την πίεση δημοσιονομικών λόγων, χωρίς ν’ απουσιάζουν και μικροκομματικές ή συντεχνιακές επιδιώξεις. Έτσι όμως, λόγω της προχειρότητας και του βεβιασμένου του εγχειρήματος, θα οδηγηθούμε στο εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα, τη διάλυση του θεσμού των Τ.Ε.Ι που είναι κατεξοχήν αναγκαία σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που τα Πανεπιστήμιά της συνεχίζουν να παράγουν χιλιάδες, κάθε χρόνο, εν δυνάμει ανέργους γιατρούς, δικηγόρους και οικονομολόγους. Ταυτοχρόνως, ικανοποιούνται συντεχνιακά συμφέροντα, όπως του Τεχνικού Επιμελητηρίου που επί 25 χρόνια επιδιώκει με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο τη διάλυση των Τ.Ε.Ι.»

Τέλος, ο κ. Κακλαμάνης έκανε έκκληση στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει τόσο πρόχειρα και βιαστικά στην εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» γιατί εξωθεί, έτσι, την ελληνική σπουδάζουσα νεολαία σε ένα κίνημα υπεράσπισης του δικαιώματός της στις σπουδές, με αναπόφευκτη την κοινωνική αναταραχή και περαιτέρω κινδύνους.

(αναδημοσίευση από το esos.gr)

Το πλήρες περιεχόμενο της συζήτησης μπορείτε να το δείτε εδώ

Το σχετικό Δελτίο Τύπου του κ. Απ. Κακλαμάνη μπορείτε να το δείτε εδώ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.