ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Π.Δ για τα προσόντα των Ενεργειακών Επιθεωρητών

Δημοσιεύθηκε τελικά το Π.Δ 100/2010 για τα προσόντα των Ενεργειακών Επιθεωρητών.

Οι βασικές διατάξεις που περιλαμβάνει το Π.Δ. σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχε αναρτηθεί προς διαβούλευση είναι οι εξής:

Τα απαιτούμενα Προσόντα των Ενεργειακών Επιθεωρητών είναι:


 

1) να είναι πτυχιούχοι Μηχανικοί των ΤΕΙ ή διπλωματούχοι Μηχανικοί Πολυτεχνείων

2) τέσσερα (4) έτη επαγγελματικής εμπειρίας από πέντε (5) που προβλέπονταν αρχικά, για την Άδεια Α΄ ή Β΄ τάξης.

3) τα έτη Μεταπτυχιακών σπουδών προσμετρούνται στην επαγγελματική εμπειρία.

4) παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος (με πρακτική άσκηση) τουλάχιστον:

60 ωρών για Επιθεωρητές κτιρίων,

30 ωρών για Επιθεωρητές λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης,

30 ωρών για Επιθεωρητές εγκαταστάσεων κλιματισμού

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα διεξάγεται από όλα τα Α.Ε.Ι της χώρας (Τ.Ε.Ι- Πανεπιστήμια) καθώς και από πιστοποιημένα Κ.Ε.Κ σε αντίθεση με το αρχικό σχέδιο που προέβλεπε την παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος μόνο από το Τ.Ε.Ε.

5) Επιτυχία σε εξετάσεις οι οποίες θα πραγματοποιούνται στο Τ.Ε.Ε με την εποπτεία του Υ.Π.Ε.Κ.Α και με την ευθύνη εξεταστικής επιτροπής που θα συσταθεί και στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Υ.Π.Ε.Κ.Α, του Τ.Ε.Ε και της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ σε αντίθεση με το αρχικό σχέδιο που προέβλεπε ότι το ΤΕΕ θα είχε την συνολική ευθύνη εξέτασης.

Στη Γνωμοδοτική Επιτροπή Ενεργειακών Επιθεωρητών (Γ.ΕΠ.Ε.Ε.), η οποία πέραν των άλλων αρμοδιοτήτων της, θα γνωμοδοτεί και για την χορήγηση των προσωρινών αδειών Ενεργειακών Επιθεωρητών, μετέχει πλέον και ένας εκπρόσωπος της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ σε αντίθεση με το αρχικό σχέδιο Π.Δ .

Οι πιστοποιημένοι Ενεργειακοί Επιθεωρητές χωρών της Ε.Ε δεν χρειάζεται να παρακολουθήσουν σεμινάρια και να δώσουν εξετάσεις όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο Π.Δ.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την εγγραφή δεν υποβάλλονται πλέον στο Τ.Ε.Ε, αλλά στην αρμόδια υπηρεσία (Ε.Υ.ΕΠ.ΕΝ.) του Υ.Π.Ε.Κ.Α.

Άδειες των Ενεργειακών Επιθεωρητών:

1) στους Πτυχιούχους Μηχανικούς των Τ.Ε.Ι χορηγείται Άδεια Α΄ τάξης η οποία και δίνει δικαίωμα επιθεωρήσεων και στις τρεις κατηγορίες (Κτιρίων, Λεβήτων, Εγκαταστάσεων κλιματισμού) για κτίρια κατοικίας με συνολική θερμική ή / και ψυκτική ισχύ έως 100 KW. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε κτίρια κατοικιών εμβαδού έως 1000 τ.μ.

2) μετά από αποδεδειγμένη εμπειρία ενεργειακών επιθεωρήσεων τεσσάρων ετών, από πέντε που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, αποκτούν την άδεια Β’ τάξης, η οποία δίνει δικαίωμα διενέργειας επιθεωρήσεων σε κτίρια όλων των κατηγοριών και χρήσεων ανεξαρτήτως θερμικής ή ψυκτικής ισχύος.

Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ από την πρώτη στιγμή των εξαγγελιών για την ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας, συστηματικά εργάστηκε για την βελτίωση των αρχικών προβλέψεων του Π.Δ που δεν άφηνε κανένα περιθώριο απασχόλησης στα μέλη μας, με αναφορές στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα αλλά και σε αντίστοιχα ελληνικά.

Το Π.Δ όπως έχει εκδοθεί, σαφώς και δεν ικανοποιεί τις θέσεις και της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ και των Πτυχιούχων Μηχανικών των Τ.Ε.Ι ως αποφοίτων του Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, αφού περιλαμβάνει αρκετά σημεία τα οποία χρίζουν αποσαφήνισης, αλλά και διατάξεις που πρέπει να τροποποιηθούν ή να καταργηθούν.

Οι νομικοί συνεργάτες της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ έχουν ενημερωθεί για το Π.Δ και διερευνούν όλα τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται αλλά και τον ρόλο του Τ.Ε.Ε, προκειμένου να προχωρήσουν στις αντίστοιχες προσφυγές ενώπιον των αρμόδιων ελληνικών και ευρωπαϊκών οργάνων εντός των χρονικών ορίων που προβλέπονται στις περιπτώσεις αυτές, με στόχο την πλήρη διασφάλιση των επαγγελματικών και επιστημονικών συμφερόντων των μελών μας.

Με νεότερη ανακοίνωση μας θα δοθούν οδηγίες για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων αλλά και την αποτελεσματική υπεράσπιση των επαγγελματικών συμφερόντων μας.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.