ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Καταδίκη του Δημοσίου για τη μη έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων

katadikiΣε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσής μας, σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύτηκε η υπ’ αρ.2544/2013 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορά στη μη έκδοση Π.Δ/τος για τον καθορισμό του πλαισίου άσκησης επαγγέλματος για τους Πτυχιούχους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς.

Υπενθυμίζουμε ότι η υπόθεση αυτή άρχισε το έτος 2003 με πρωτοβουλία της Κ.Δ.Ε και συνεχή μέριμνα της Κεντρικής Διοίκησης της Ένωσης, επιλέγοντας μέλη ειδικοτήτων που πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, για λογαριασμό των οποίων κατατέθηκε αγωγή ενώπιον των αρμοδίων Διοικητικών Δικαστηρίων, η οποία, κρίθηκε ορισιτκώς και αμετακλήτως από το Σ.τ.Ε πρόσφατα.

Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ χειρίζεται με αποκλειστική πρωτοβουλία και ευθύνη της, τις υποθέσεις αυτές, εδώ και δέκα χρόνια, και συγκεκριμένα με αγωγές επιλεγμένων μελών της, οι οποίες έχουν ασκηθεί ενώπιον των αρμοδίων Διοικητικών Δικαστηρίων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο (Σ.τ.Ε) πρόσφατα καταδίκασε το ελληνικό Δημόσιο, ακύρωσε την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου που είχε απορρίψει την ορθή Πρωτόδικη απόφαση και παραπέμπει την υπόθεση στο ίδιο δικαστήριο μόνο ως προς τη διευκρίνιση του ποσού που είχε επιδικαστεί ως αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Σύμφωνα με την απόφαση «η έκδοση προεδρικού διατάγματος για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι της ειδικότητας του αναιρεσείοντος ήταν υποχρεωτική από το Σύνταγμα, η δε παράλειψη της Διοικήσεως να εκδώσει τέτοιο προεδρικό διάταγμα θεμελιώνει την ευθύνη του Δημοσίου».

Επίσης εκκρεμεί ενώπιον του Σ.τ.Ε η εκδίκαση, εντός των προσεχών μηνών, και άλλης όμοιας υπόθεσης της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ που αφορά ειδικότητα Μηχανολόγου Μηχανικού.

Μετά την επιτυχή έκβαση της ανωτέρω πρώτης υπόθεσης που τελεσιδίκησε και τη δικαίωση των πολυετών αγώνων της, η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, την κατάλληλη στιγμή, θα καλέσει τα μέλη της, των εν λόγω ειδικοτήτων και συναφών προς αυτές (πχ Πτυχιούχοι Ναυπηγοί Μηχανικοί, Μηχανικοί Ενεργειακής Τεχνολογίας) και θα οργανώσει ομαδική προσφυγή, με ειδικό έντυπο (με τα αναγκαία στοιχεία), για να διεκδικηθεί η ανάλογη αποζημίωση.

Η όλη εξέλιξη αποδεικνύει ότι υποθέσεις τέτοιας βαρύτητας και σπουδαιότητας είναι μακροχρόνιες και απαιτούν ιδιαίτερη γνώση και προσοχή από αυτούς που τις χειρίζονται.

Εφιστούμε την προσοχή των μελών μας, όλων των ειδικοτήτων, να μην παρασύρονται από πρωτοβουλίες αμφιβόλου σκοπιμότητας και αποτελεσματικότητας και να μην προχωρούν σε απέλπιδες και εν θερμώ κινήσεις, που συχνά οδηγούν σε αντίθετα και επικίνδυνα για το σύνολο του Κλάδου αποτελέσματα.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.