Κατάργηση κράτησης 1% υπέρ Ε.Μ.Π.

mmnmΣε συνέχεια της προηγούμενης ανακοίνωσης μας και με αφορμή ερωτήματα που δεχόμαστε, τόσο από μέλη μας όσο και από Υπηρεσίες Δόμησης, για ακόμη μια φορά τονίζουμε ότι: «Με την παρ. 6α του δεύτερου άρθρου του ν.4393/2016 ΦΕΚ 106Ακαταργήθηκε η κράτηση του 2% υπέρ Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε και Ε.Μ.Π επί των αμοιβών για την εκπόνηση των μελετών και των επιβλέψεων δημοσίων και ιδιωτικών τεχνικών έργων.»

Ειδικότερα αναφέρουμε ότι:

• Με τον ν.4393/2016 καταργήθηκε η υποχρέωση κράτησης 2% υπέρ Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε, επί των αμοιβών.

• Στον Ν.546/1943 «Περί Εσόδων Περιουσίας του Ε.Μ.Π» αναφέρεται ρητά ότι:
«Οι πόροι της περιουσίας του Ε.Μ. Πολυτεχνείου ενισχύονται:
α) Δι’ επιπροσθέτων κρατήσεων και καταβολών ως αύται καθορίζονται διά του άρθρου 7 παρ. 1 υπό στοιχεία β, γ, ε, στ, ζ, η, ια, ιβ, ιγ, ιε και ιστ του Αναγκ. Νόμου υπ’ αριθ. 2326/1940, οριζομένων όμως εις το ήμισυ των υπό των διατάξεων τούτων προβλεπομένων. Οι πρόσθετοι ούτοι πόροι συνεισπράττονται ομού μετά των αρχικών υπό του Ταμείου Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών συνωδά ταις διατάξεις του Α.Ν. 2326/1940 και αποδίδονται εις το ΕΜΠ εις το τέλος εκάστης τριμηνίας εκάστου έτους μετά παρακράτησιν ενός επί τοις εκατόν δι’ έξοδα βεβαιώσεως και εισπράξεως…»

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι η κράτηση 1% υπέρ Ε.Μ.Π είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κράτηση υπέρ Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε και μάλιστα αποτελεί το ήμισυ αυτής.

Επομένως, εφόσον από τις 6 Ιουνίου (ημερομηνία δημοσίευσης του ν.4393) καταργήθηκε η κράτηση υπέρ Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε, αυτό σημαίνει ότι από την ίδια ημερομηνία έχει καταργηθεί και η κράτηση υπέρ Ε.Μ.Π.

Άρα, μετά την 6η Ιουνίου 2016 δεν πρέπει να καταβάλλονται κρατήσεις τόσο υπέρ Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε όσο και υπέρ Ε.Μ.Π.

Μετά και την κατάργηση των κρατήσεων υπέρ Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε και Ε.Μ.Π, πλέον δεν υπάρχει κανένας λόγος χρήσης του συστήματος υπολογισμού και διαχείρισης αμοιβών Μηχανικών του Τ.Ε.Ε.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.