Υπουργός Παιδείας: με νόμο το πλαίσιο επαγγελματικής δραστηριοποίησης

eefdgΗ έκτακτη Σύνοδος των Διοικήσεων Τ.Ε.Ι πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 8 Νοεμβρίου, παρουσία του νέου Υπουργού Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, και του Γεν. Γραμματέα, Ι. Παντή, με θέματα:

  1. Το Νομοσχέδιο για τον Τρίτο Κύκλο Σπουδών (Μεταπτυχιακά, Διδακτορικά), όπως κατατέθηκε στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής με τη νέα του μορφή.
  2. Τα εκκρεμή θέματα με την ρύθμιση των επαγγελματικών θεμάτων όλων των Σχολών και Τμημάτων.
  3. Τη στάση του Υπουργείου απέναντι στα Τ.Ε.Ι ως προς την μετονομασία τους σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών και την εκπόνηση τρίτου κύκλου σπουδών (Διδακτορικά).

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην πρόθεση του για την επίλυση του ζητήματος της πλήρους ρύθμισης του πλαισίου επαγγελματικής δραστηριοποίησης για όσους Πτυχιούχους Α.Ε.Ι (Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι) εκκρεμεί, συνολικά 192 ειδικότητες.

Ο Υπουργός τόνισε το γεγονός ότι η ρύθμιση αυτή πρέπει να γίνει με νόμο, διότι η πρακτική της έκδοσης Π.Δ/των είναι χρονοβόρα και σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα, θέση που διακηρύσσει εδώ και δυο χρόνια η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Την άποψη αυτή υιοθέτησαν και οι Πρόεδροι των Τ.Ε.Ι, αναγνωρίζοντας ότι είναι η βέλτιστη λύση.

Ο Υπουργός επεσήμανε επίσης ότι δεν θα υπάρξει ένας νόμος για όλες τις ειδικότητες, διότι κάτι τέτοιο είναι αναποτελεσματικό. Αντίθετα για όποιες ειδικότητες προετοιμάζεται το πλαίσιο επαγγελματικής δραστηριοποίησης, το Υπουργείο θα προχωρά στη νομοθετική του ρύθμιση και αν υπάρχει ήδη ολοκληρωμένη πρόταση πρέπει να κατατεθεί.

Ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, Δ. Δημόπουλος, ο οποίος είχε προσκληθεί στην έκτακτη Σύνοδο, παρενέβη τονίζοντας πως “υπάρχουν εκκρεμότητες σε αρκετά Τμήματα άλλων Σχολών των Τ.Ε.Ι και όχι μόνο στα Τμήματα των Μηχανικών“, επισημαίνοντας παράλληλα ότι “η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ είναι έτοιμη να καταθέσει στο Υπουργείο τη συνολική πρόταση της για την πλήρη επαγγελματική κατοχύρωση των Μηχανικών Τ.Ε.Ι όπως επίσης και επεξεργασμένες εναλλακτικές προτάσεις“, ενώ έθεσε εκ νέου τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τις στρεβλώσεις που δημιούργησε το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» σε πολλά τμήματα των Τ.Ε.Ι.

Τόνισε, επιπρόσθετα, την ανάγκη για ενοποίηση του χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπως αυτή έχει καταγραφεί σε αποφάσεις Συνεδρίων της.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.