Απαράδεκτες μεθοδεύσεις για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές

energiakoΑναφορικά με τον επιχειρούμενο αποκλεισμό των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι από τη Β’ και Γ’ τάξη των Ενεργειακών Επιθεωρητών, έχουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:Βάσει του άρθρου 52 του Ν.4409/16, η δραστηριότητα του Ενεργειακού Επιθεωρητή ασκείται από διπλωματούχους και πτυχιούχους μηχανικούς, οι οποίοι έχουν δικαίωμα υπογραφής της Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης,

όπως αυτή ορίζεται στην παρ.25 του άρθρου 2 του Ν.4122/13, σε συνδυασμό με την παρ. 2 του άρθρου 12 του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (Β’ 407/10) και σύμφωνα με τη σχετική κείμενη εθνική νομοθεσία περί επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Το Υπουργείο, την 1-8-2016 μας απέστειλε έγγραφο, με το οποίο μας ζητούσε ενημέρωση, σχετικά με τις ειδικότητες των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι, που έχουν δικαίωμα υπογραφής της Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης, στο οποίο η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ απάντησε με σχετικό έγγραφό της.

Το Υπουργείο επανήλθε στο ζήτημα, αποστέλλοντας νεότερο έγγραφο την 17/10/2016, με το οποίο ζητούσε από την Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, να διευκρινίσει αν, για τις εν λόγω ειδικότητες Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι, υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με την υπογραφή αρχιτεκτονικών ή/και Η/Μ μελετών.

Στην απάντησή της, η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ ανέφερε ότι ο πρόσφατος Νόμος είναι ξεκάθαρος, τόσο αναφορικά με το ποιοι μπορούν να ασκούν τη δραστηριότητα του Ενεργειακού Επιθεωρητή, όσο και με τη διαδικασία που προβλέπεται για την ένταξή τους στην Β’, ή/και Γ’ τάξη, και επεσήμανε ότι τα ερωτήματα που θέτει το Υπουργείο είναι άσχετα με τις διατάξεις του νόμου αυτού.

Κατόπιν αυτών, το Υπουργείο δημοσιοποίησε τις «Χρήσιμες Ερωτήσεις-Απαντήσεις για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές», όπου αναφέρεται ξεκάθαρα ποιες ειδικότητες έχουν δικαίωμα υπογραφής Μ.Ε.Α, άρα, και ποιες ειδικότητες μπορούν να ασκήσουν τη δραστηριότητα του Ενεργειακού Επιθεωρητή, περιλαμβάνοντας ρητά σε αυτές τις οικείες ειδικότητες των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι.

Η σύνδεση των αρχιτεκτονικών και των Η/Μ μελετών δεν προκύπτει από τη νομοθεσία. Επομένως, οποιαδήποτε τέτοια αναφορά τίθεται εκ του πονηρού, προκειμένου να περιοριστούν οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί Τ.Ε.Ι στην άσκηση της δραστηριότητας Ενεργειακού Επιθεωρητή Α’ τάξης.

Αναρωτιόμαστε αν όλες οι παραπάνω ενέργειες του Υπουργείου, που για μία ακόμη φορά φαίνονται να κινούνται προς την κατεύθυνση της προστασίας συγκεκριμένων ειδικοτήτων Διπλωματούχων Μηχανικών, είναι εις γνώση του αρμόδιου Υπουργού, κ. Π. Σκουρλέτη, από τον οποίο η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ έχει ήδη ζητήσει συνάντηση.

Η Ένωση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να τηρηθούν στο ακέραιο οι διαδικασίες που προβλέπονται στον Ν.4409/16.

Οι συνάδελφοι που παρεμποδίζονται να ασκήσουν τις σχετικές επαγγελματικές δραστηριότητες να επικοινωνούν άμεσα με το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ειδικότερα με το Γραφείο του Υπουργού κ. Σκουρλέτη στα τηλέφωνα των συνεργατών του: 2106969870, 2106969868 και 2106969876, όπως επίσης και στα τηλέφωνα της αρμόδια Υπηρεσίας του Υπουργείου (βλ τα σχετικά έγγραφα).

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.