Η πρόταση νόμου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ για τη συνολική & πλήρη ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών Τ.Ε.Ι

Στην Ελλάδα το επάγγελμα το Μηχανικού είναι ρυθμισμένο με νόμο από το 1930 και κάλυπτε μόνο τους Μηχανικούς των Πολυτεχνείων παρέχοντας τους ΠΛΗΡΗ και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ επαγγελματική κατοχύρωση και διατηρώντας με τον τρόπο αυτό το επάγγελμα «κλειστό» μέχρι σήμερα, αποκλείοντας ουσιαστικά από την πρόσβαση στο επάγγελμα όλες τις νεότερες κατηγορίες όπως οι Μηχανικοί Πτυχιούχοι των Τ.Ε.Ι που ιδρύθηκαν μετά το 1983 ή ακόμη και νεότερες ειδικότητες Μηχανικών των Πολυτεχνικών Σχολών!!


Η ελληνική πολιτεία, παρότι μετά το 1983 επέφερε σημαντικές αλλαγές στη δομή και λειτουργία της Ανώτατης (τριτοβάθμιας) Εκπαίδευσης, εντούτοις στο θέμα της άσκησης του επαγγέλματος διατήρησε ανέπαφο το νομοθετικό πλαίσιο δραστηριοποίησης των Μηχανικών αλλά και των γεωτεχνικών όπως αυτό ίσχυε προ του 1977.

Ανώτατα Τ.Ε.Ι και εκκρεμή Επαγγελματικά Δικαιώματα

Για την ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων έχουν γίνει διαχρονικά αλλεπάλληλες προσπάθειες από το Υπουργείο Παιδείας μέσω Π.Δ/των οι όποιες είτε “υπονομεύονταν” από τα Παραγωγικά Υπουργεία, είτε δεν προωθούνταν στο Σ.τ.Ε, εξαιτίας της έλλειψης ουσιαστικής υποστήριξης τους από το Υπουργείο Παιδείας, είτε ακυρώνονταν στην πράξη από ενέργειες της συντεχνιακής λειτουργίας των υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης.
Επομένως η διαδικασία μέσω της έκδοσης Π.Δ/των έχει καταστεί ατελέσφορη και αναποτελεσματική.

Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια Π.Δ που είχαν προωθηθεί κατ’ επανάληψη στο Σ.τΕ μετά από γνωμοδοτήσεις του Σ.Α.Τ.Ε/Ε.ΣΥ.Π, το προφίλ του αποφοίτου κάθε τμήματος ανά ειδικότητα (σύμφωνα με τις αντίστοιχες Υπουργικές Αποφάσεις) και τις ιδιαιτερότητες της ισχύουσας νομοθεσίας για τα τεχνικά επαγγέλματα στην Ελλάδα, ανέθεσε την άνοιξη του 2014 σε έγκριτους νομικούς την επεξεργασία σχεδίου νόμου για την συνολική επαγγελματική κατοχύρωση των Πτυχιούχων Μηχανικών των ειδικοτήτων που εκκρεμούν.
Αυτό άλλωστε αποτελούσε δέσμευση της Διοίκησης της Ένωσης προεκλογικά (2014) η οποία και υλοποιήθηκε με την κατάθεση του νομοσχέδιου στις 13-02-2017.
Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ ζήτησε από συγκεκριμένα Τμήματα των Τ.Ε.Ι να τεκμηριώσουν αναλυτικά τις προτεινόμενες επαγγελματικές δραστηριότητες για τους αποφοίτους, βάσει των διδασκόμενων μαθημάτων, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή υποστήριξη κατά την διαδικασία προώθησης από το Υπουργείο Παιδείας προς την Βουλή των Ελλήνων για ψήφιση.
Για πρώτη φορά υπάρχουν τεκμηριωμένες προτάσεις από τα ίδια τα Τμήματα των Τ.Ε.Ι!

Η πρόταση νόμου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Το συγκεκριμένο έργο έπρεπε να το είχε υλοποιήσει εδώ και 30 χρόνια η ελληνική πολιτεία μέσω του Υπουργείου Παιδείας, των αρμόδιων οργάνων (Σ.Α.Τ.Ε/Ε.ΣΥ.Π), των επιστημονικών συμβουλίων των Τμημάτων Τ.Ε.Ι κ.λ.π.

Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ προκειμένου να τους «διευκολύνει» στο έργο τους ώστε, επιτέλους, να οριοθετηθεί πλήρως το πλαίσιο επαγγελματικής δραστηριοποίησης των Μηχανικών Τ.Ε.Ι και να μην επιδέχεται παρερμηνείες και διαστρεβλώσεις από τις υπηρεσίες, επεξεργάστηκε αρχικά την αιτιολογική έκθεση (Δεκέμβριος 2014) και στη συνέχεια προχώρησε στην επεξεργασία του αναγκαίου υλικού (προγράμματα σπουδών, προτάσεις Σ.Α.Τ.Ε/Σ.Α.Π.Ε) και στις 13-02-2017 κατέθεσε στον Υπουργό Παιδείας την ολοκληρωμένη πρόταση της, με βάση τα ελληνικά δεδομένα και το αντίστοιχο ευρωπαϊκό πλαίσιο άσκησης επαγγέλματος, αξιοποιώντας και την εμπειρία καταξιωμένων επαγγελματικά στελεχών της Κ.Δ.Ε άλλα και των Νομαρχιακών μας Τμημάτων.

Η εν λόγω πρόταση, της Ένωσης μας, οριοθετεί τις βασικές παραμέτρους για τις επαγγελματικές δραστηριότητες της κάθε ειδικότητας με βάση το αντίστοιχό πρόγραμμα σπουδών του κάθε τμήματος γι΄ αυτό και κάθε αλλαγή ή τροποποίηση, του μπορεί να επηρεάσει τη συνολική άσκηση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

Επαναλαμβάνουμε ότι όλες οι προτεινόμενες δραστηριότητες τεκμηριώνονται από τα αντίστοιχα Τμήματα των Τ.Ε.Ι και δεν αποτελούν μαξιμαλιστική διεκδίκηση του επαγγελματικού-επιστημονικού φορέα των Μηχανικών Τ.Ε.Ι.

Επισημαίνουμε ότι οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί των Τ.Ε.Ι είναι πτυχιούχοι Ανώτατης Εκπαίδευσης τετραετούς φοίτησης και οι ειδικότητες τους είναι συναφείς αλλά δεν ταυτίζονται με τις αντίστοιχες των Μηχανικών των Πολυτεχνείων.

Παράλληλα η Κεντρική Διοίκηση θα απευθυνθεί και στους θεσμούς για να καταγγείλει εκ νέου την απαράδεκτή συμπεριφορά της Ελληνικής Πολιτείας, η οποία μέσω αλλεπάλληλων επιτροπών και διαβουλεύσεων μεταθέτει το πρόβλημα της επαγγελματικής κατοχύρωσης χιλιάδων πτυχιούχων Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η πολιτική βούληση για να δοθεί λύση σε ένα χρόνιο πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα που ταλαιπωρεί τους Πτυχιούχους Μηχανικούς του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Οι ανωτέρω επισημάνσεις, σε συνδυασμό με την αιτιολογική έκθεση και τις αρχές που πρέπει να διέπουν τα επαγγελματικά δικαιώματα, αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για την ορθή κατανόηση της νομοτεχνικής πρότασης για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι.

Επίσης η πρόταση της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ (σχέδιο νόμου) ενισχύει με τις γενικές διατάξεις (άρθρα 1, 2, 21, 23 και 24) τα επαγγελματικά δικαιώματα των ειδικοτήτων, για τις οποίες έχουν ήδη εκδοθεί Π.Δ (π.χ Ηλεκτρονικοί Μηχανικοί, Μηχανικοί Βιομηχανικού Σχεδιασμού, Μηχανικοί Πληροφορικής κ.λ.π).

Οι Διοικήσεις των Τμημάτων των Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, στο πλαίσιο της επιστολής του Υπουργείου Παιδείας προς τα Α.Ε.Ι, όφειλαν να έχουν καταθέσει ήδη τις προτάσεις τους στο Υπουργείο, είτε αυτές αφορούν στις προτεινόμενες επαγγελματικές δραστηριότητες για όσες ειδικότητες δεν έχουν εκδοθεί Π.Δ, είτε αυτές αφορούν σε επαγγελματικά δικαιώματα που έχουν καθοριστεί ήδη με Π.Δ, και ενδεχομένως, απαιτείται η επικαιροποίηση τους.

Η κοινοποίηση των προτάσεων αυτών στην Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, θα διευκόλυνε την προσπάθεια μας να επιλύσουμε το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Συναδέλφισσες, οι,

Η ευθύνη, πλέον, ανήκει στον Υπουργό Παιδείας και στην Κυβέρνηση που οφείλουν να αξιοποιήσουν την πρόταση της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ και να την εισάγουν προς ψήφιση στη Βουλή.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα κληθούν στη συνέχεια να πάρουν θέση επί του νομοσχεδίου, όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής.

Για την Κ.Δ.Ε της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.
O Πρόεδρος

Δημόπουλος Δημήτρης

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Ιστορικό 2014 – 2016

Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια Π.Δ που είχαν προωθηθεί κατ’ επανάληψη στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από γνωμοδοτήσεις του Σ.Α.Τ.Ε/Ε.ΣΥ.Π, το προφίλ του αποφοίτου κάθε τμήματος ανά ειδικότητα (σύμφωνα με τις αντίστοιχες Υπουργικές Αποφάσεις) και τις ιδιαιτερότητες της ισχύουσας νομοθεσίας για τα τεχνικά επαγγέλματα στην Ελλάδα, ανέθεσε την άνοιξη του 2014 σε έγκριτους νομικούς την επεξεργασία σχεδίου νόμου για την επαγγελματική κατοχύρωση των Πτυχιούχων Μηχανικών των ειδικοτήτων που εκκρεμούν.

Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ ζήτησε από συγκεκριμένα Τμήματα των Τ.Ε.Ι να τεκμηριώσουν αναλυτικά τις προτεινόμενες επαγγελματικές δραστηριότητες, βάσει των διδασκόμενων μαθημάτων προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή υποστήριξη.

Για πρώτη φορά υπάρχουν τεκμηριωμένες προτάσεις από τα ίδια τα Τμήματα των Τ.Ε.Ι!

Επίσης περιέλαβε νομοθετικές πρόνοιες για τον επιμελητηριακό ρόλο και την διαδικασία αδειοδότησης των Μηχανικών Τ.Ε.Ι, λαμβάνοντας υπόψη τις επιμέρους ανάγκες του επαγγέλματος.

Η αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου, προωθήθηκε στο Σ.Α.Τ.Ε/Ε.ΣΥ.Π, μέσω της Τριμελούς Γραμματείας της Συνόδου των Προέδρων και Αντιπρόεδρων Α.Τ.Ε.Ι/Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε, και έτυχε θετικής ανταπόκρισης. Επίσης παραδόθηκε και στον πρώην Υπουργό Παιδείας, κ. Μπαλτά, στο πλαίσιο της Συνόδου των Προέδρων Τ.Ε.Ι (27-o2-2015).

Από την ανάληψη καθηκόντων της Αν. Υπουργού κας Σ. Αναγνωστοπούλου, η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ ενημέρωσε την Υπουργό σχετικά με το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων, ζητώντας της να προωθήσει σχέδιο νόμου για την οριστική επίλυση του προβλήματος. Παράλληλα εξετάστηκαν και εναλλακτικές λύσεις για τις ειδικότητες που αντιμετώπιζαν άμεσο πρόβλημα.
Η Αν. Υπουργός παρότι έδειξε κάποια ευαισθητοποίηση στην αρχή για το ζήτημα τόσο με την σύσταση Επιτροπής από Καθηγητές Τ.Ε.Ι και εκπροσώπους της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ για την πιστοποίηση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων των Μηχανικών Τ.Ε.Ι όσο και με κάποιες δηλώσεις της στη Βουλή, παρόλα αυτά δεν προχώρησε σε καμία ουσιαστική πρωτοβουλία για νομοθετική ρύθμιση του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος. Όπως φάνηκε εκ των υστέρων ροκάνιζε τον πολιτικό χρόνο υποσχόμενη ότι είτε θα φέρει νόμο στην Βουλή για όλες τις ειδικότητες που εκκρεμούν είτε θα καταθέσει τροπολογία για την αντιμετώπιση των αποφάσεων του Σ.τ.Ε χωρίς ωστόσο η ίδια να έχει και την πολιτική βούληση να το πράξει και να διαφοροποιηθεί από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας.
Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ πραγματοποίησε συνάντηση και με τον νέο Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου (1-9-2016) με την ιδιότητα του ως Προέδρου της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής και τον ενημέρωσε σχετικά με την ανάγκη ρύθμισης των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων με νόμο και την διαδικασία που ακολούθησε η διοίκηση της Ένωσης για την σύνταξη πρότασης σχεδίου νόμου.
Ο νέος Υπουργός Παιδείας όπως φάνηκε ενστερνίστηκε τις θέσεις μας και πείστηκε για το δίκαιο των αιτημάτων μας αφού στην έκτακτη Σύνοδο των Διοικήσεων Τ.Ε.Ι (8-11-2016) τόνισε ότι η ρύθμιση του πλαισίου επαγγελματικής δραστηριοποίησης για όσους Πτυχιούχους Α.Ε.Ι (Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι) εκκρεμεί πρέπει να γίνει με νόμο, διότι η πρακτική της έκδοσης Π.Δ/των είναι χρονοβόρα και σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Θέση που διακηρύσσει εδώ και δυο χρόνια η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Την άποψη αυτή υιοθέτησαν και οι Πρόεδροι των Τ.Ε.Ι, αναγνωρίζοντας ότι είναι η βέλτιστη λύση.

• Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στον Υπουργό Παιδείας μπορείτε να το δείτε εδώ
• Την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου μπορείτε να την δείτε εδώ
• Τις αρχές, βάσει των οποίων συντάχθηκε το νομοσχέδιο, μπορείτε να τις δείτε εδώ
• Το διαβιβαστικό έγγραφο, με το οποίο κατατέθηκε η πρόταση σχεδίου νόμου
• Νεότερο έγγραφο προς τον Υπουργό Παιδείας, με το οποίο ζητούνται οι απόψεις του Υπουργού επί του νομοσχεδίου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.