Δεν πέρασε η προσπάθεια του ΤΕΕ να ποδηγετήσει τον κλάδο μέσω του πειθαρχικού ελέγχου των οργάνων του – Μια ακόμα μάχη, που έδωσε η ΕΕΤΕΜ και την κέρδισε!

Ψηφίστηκε χθες στη Βουλή το σχέδιο νόμου για : “τον εκσυγχρονισμό, την απλοποίηση και την αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, ειδικότερες ρυθμίσεις προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και άλλες διατάξεις για την ανάπτυξη και τις υποδομές”, στην οποία περιλαμβάνονταν και διατάξεις για την οργάνωση της Πειθαρχικής Διαδικασίας του ΤΕΕ.

Οι επίμαχες διατάξεις που περιελάμβαναν την επέκταση της αρμοδιότητας του ΤΕΕ και σε μη μέλη του (υπονοώντας, εμμέσως πλην σαφώς, τους Μηχανικούς ΤΕΙ) και με τον υποτιμητικό χαρακτηρισμό ως «πρόσωπα που ασκούν έργο μηχανικού», αποσύρθηκαν, μετά από μεγάλο αγώνα της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Η ΕΕΤΕΜ, με την παρέμβασή της στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή και κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια, ενημέρωσε τους αρμόδιους Υπουργούς και τους Βουλευτές όλων των κομμάτων για το δίκαιο των αιτημάτων μας, ότι δεν πρέπει να υπαχθούν τα μέλη μας στον έλεγχο των πειθαρχικών οργάνων του ΤΕΕ, διότι αυτά γίνονται, μόνο σε τριτοκοσμικά καθεστώτα.

Τις θέσεις μας θεμελιώσαμε όχι μόνο σε βάσιμα νομικά επιχειρήματα και έγγραφα, αλλά και σε πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις που κερδίσαμε, σύμφωνα με τις οποίες αρμόδια για τον πειθαρχικό έλεγχο των πτυχιούχων Μηχανικών ΤΕΙ είναι μόνο η ΕΕΤΕΜ και όχι το ΤΕΕ.

Μετά την δημοσίευση του ψηφισθέντος νομοσχεδίου, όπως τελικώς αναδιατυπώθηκε, χθές αργά στην Ολομέλεια της Βουλής, θα επανέλθουμε με νέα ανακοίνωση μας, στην οποία θα αναφερθούμε και σε όσους στάθηκαν αρωγοί στην όλη μας προσπάθεια κατά του ανοσιουργήματος, σε βάρος του κλάδου μας, που εισηγήθηκε το ΤΕΕ στα Υπουργεία ΥΠΟΜΕΔΙ και ΥΠΑΝ, μέσω των συντεχνιακών συνδέσμων του στον κρατικό μηχανισμό, με την ανοχή των “προσκυνημένων” στη μεγάλη συντεχνία .

Αθήνα 05-03-2021

Γραφείο Τύπου Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.