E.E.T.E.M.: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ συνέχεια … Απαράδεκτη η στάση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλή στην χθεσινή συζήτηση στη Βουλή,  με αφορμή Ερώτηση Επτά Βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής

Εντύπωση μας έκανε το γεγονός ότι ο Υπουργός  επικαλέστηκε  τα σχέδια Π.Δ επαγγελματικών δικαιωμάτων του κ. Ι.  Πανάρετου,  αγνοώντας ότι εκείνα τα ΠΔ είχαν απορριφτεί από το ΣτΕ, ως απαράδεκτα για το νομοτεχνικό τους περιεχόμενο, διότι περιείχαν ρυθμίσεις που δεν προβλέπονταν από την νομοθεσία και οι οποίες, συν τοις άλλοις, απηχούσαν τις απόψεις του κ. Σπίρτζη και του, συνοδοιπόρου του τότε, κ. Στασινού, νυν πρόεδρου ΤΕΕ και τεχνικού σύμβουλου της σημερινής Κυβέρνησης !

Αυτές οι προβλέψεις ήταν η βασική αιτία να απορριφθεί από το ΣτΕ τότε το υπέρλαμπρο έργο Πανάρετου,  με τη συνεργασία της τότε αντιπρυτάνεως του ΕΜΠ και μέλος της Δ.Ε ΤΕΕ, κ. Τόνιας   Μοροπούλου, δια χειρός της οποίας είχαν φιλοτεχνηθεί οι διατάξεις αυτές, των καλών ΠΔ.,  κατά τον Υπουργό !!

Ουδέποτε οι Πτυχιούχοι και τα ΤΕΙ συμφώνησαν με εκείνα τα σχέδια, όπως τελικά διαμορφώθηκαν από το ΤΕΕ, τα οποία, ευτυχώς,  για νομοτεχνικούς λόγους, ακύρωσε το ΣτΕ !!

Το συμπέρασμα είναι ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί πιστά την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ, στο θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών ΤΕΙ,  αφού ο σημερινός Προέδρος του ΤΕΕ είχε συνεργαστεί με το Γραφείο του τότε Υπουργού Σπίρτζη και είχαν φτιάξει μαζί το άρθρο 257 !

Για ποια συνεννόηση, μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, μιλάει ο Υπουργός,  και από πού προκύπτει ότι το ΤΕΕ νομιμοποιείται να εμπλέκεται, αφού τα συμφέροντα των μελών ΤΟΥ ταυτίζονται με την μη επίλυση των εκκρεμών δικαιωμάτων των πτυχιούχων μηχανικών ΤΕΙ; Μήπως οι  Σύμβουλοι του  ζούνε  σε άλλο πλανήτη ;

Το ΤΕΕ δεν επιθυμεί δικαιώματα για τους Μηχανικούς ΤΕΙ –  γι’αυτό, εδώ και χρόνια, με διάφορες παρεμβάσεις, παρεμποδίζει την έκδοση τους !  Όμως την ίδια ώρα ανέχεται να έχουν τα ίδια δικαιώματα οι απόφοιτοι των  κολεγίων με τα μέλη του, διότι δεν μπορεί να κάνει αλλιώς,  λογω παραμονής της χώρας στην Ε.Ε !  Αυτή είναι η πραγματική Αλήθεια. !

Οι επιτροπές Γαβρόγλου, τις οποίες ήλεγχε εξ’ ολοκλήρου το ΤΕΕ, γιατί, άραγε, δεν κατέληξαν σε παραγωγικό αποτέλεσμα; Αυτό είναι ένα εύλογο ερώτημα για τον υπουργό.

Κύριε Υπουργέ, γιατί η κυβέρνηση σας τηρεί δύο μέτρα κα δυο σταθμά; Για μεν τους Διπλωματούχους Μηχανικούς,στις Ομάδες Εργασίας και Επιτροπές που προέβλεπε η αντίστοιχη διάταξη,  όλοι οι, μετέχοντες σε αυτές, εκπρόσωποι προέρχονταν σχεδόν εξολοκλήρου από μέλη του ΤΕΕ και τα Πολυτεχνεία, ενώ, αντιθέτως, στην περίπτωση του άρθρου 257 για τους Μηχανικούς ΤΕΙ, ο μοναδικός εκπρόσωπος  της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. θα αποτελεί  μειοψηφία, ενώ, το χειρότερο, δεν υπάρχουν σε αυτές τις Ομάδες καθηγητές που δίδασκαν στα  ΤΕΙ.!!

Σχετικά με την ετεροβαρή σύνθεση  της Επιτροπής του άρθρου  257:

 Ως φαίνεται ο Υπουργός δεν έχει ορθή εικόνα,  διαφορετικά θα διαπίστωνε ότι στην εννεαμελή Επιτροπή εκπόνησης των σχεδίων ΠΔ ,  δεν προβλέπεται μόνιμο μέλος εκπρόσωπος της ΕΕΤΕΜ,  αλλά εκ περιτροπής διαφορετικοί  εκπρόσωποι μας, ανάλογα με αντικείμενο της Ομάδας έργου και μόνο για την ειδικότητα τους.

Ενώ το ΤΕΕ έχει μόνιμο εκπρόσωπο στην Επιτροπή, για να διαφυλάσσει τα συμφέροντα των μελών του και, έχοντας σφαιρική εικόνα, να είναι σε θέση να εισηγηθεί, μαζί με τους υπολοίπους ΟΚΤΩ, ολοκληρωμένα σχέδια Π.Δ  στα αρμόδια υπουργεία !!

Η πρόταση νόμου που έχει κατατεθεί στη Βουλή,  την οποία ο Υπουργός δήθεν δεν βρίσκει τόσο καλή, όσο αυτή του πρώην Υπουργού κ. Πανάρετου,  περιλαμβάνει ακριβώς τις προτάσεις των ίδιων των Συμβουλίων των Τμημάτων Μηχανικών ΤΕΙ , και όχι το τί επιθυμεί το ΤΕΕ.

 Τι ενοχλεί τον Υπουργό ;

Ο Φορέας μας, παρότι διαφωνεί ριζικά με τη διαδικασία του άρθρου 257, εντούτοις,  ανταποκρίθηκε εγκαίρως στην προβλεπόμενη διαδικασία για αποστολή εκπροσώπων του στις ομάδες εργασίας .

Να μας πει ο κ. Υπουργός,  ποιοι Φορείς δεν έχουν στείλει εκπρόσωπους ακόμη,  δυο χρόνια μετά την ισχύ του απαράδεκτου άρθρου  257, για να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα !

Προφανώς, με την στάση του, δείχνει ότι συμφωνεί  με το άρθρο 257,  γιατί αυτό θέλει και το ΤΕΕ !

 Ας παραδεχτεί την αλήθεια –  δεν χρειάζεται να ψηφοθηρεί τόσο απροκάλυπτα για τα μέλη του ΤΕΕ, με αποκορύφωμα τον ύμνο χτες στη Ελληνική Βουλή, υπέρ του άρθρου 257, συντασσόμενος μέχρι κεραίας με τις θέσεις του ΤΕΕ.

Βαρύνοντα λόγο θα πρέπει να έχουν αυτοί που θα υποστούν τις συνέπειες και τα Τμήματα αποφοίτησης …δεν είναι δουλειά του ΤΕΕ να κρίνει τις προτάσεις των ΤΕΙ.

Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός, η Κυβέρνηση να προβοκάρει τους Βουλευτές της αντιπολίτευσης που  της ασκούν κριτική και, αντί να απαντήσει επί της ουσίας,  να θυμάται περσινά ξινά σταφύλια .…

Εμάς μας ενδιαφέρει να αναδεικνύεται η εκκρεμότητα με κάθε τρόπο, δεν μας απασχολούν οι προθέσεις αυτών που τις προβάλουν, και μας είναι παντελώς αδιάφορο, εάν φταίει η πανδημία, ή, εάν οι βουλευτές, όταν αναδεικνύουν αιτήματα κοινωνικών ομάδων,  αποσκοπούν σε ψηφοθηρία. Άλλωστε, για την πληθώρα ρουσφετιών που περνούν νύχτα, μέσω τροπολογιών,  υπέρ ΤΕΕ στην Βουλή, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τον Υπουργό και την Κυβέρνηση του,  ενώ, για τα θέματα του κλάδου μας,  πάντα θα υπάρχουν δικαιολογίες, ότι πίσω από την ανάδειξη από κόμματα ή τους βουλευτές  κρύβονται θεατρινισμοί και ψηφοθηρίες !

Αν αυτό ενοχλεί την κυβέρνηση και τον Υπουργό, ΤΟΤΕ  υπάρχει μόνη μια διαζευκτική λύση :

 ΄Η καταργείται από τον κανονισμό της Βουλής, το δικαίωμα βουλευτών και κομμάτων να κάνουν δύσκολες Ερωτήσεις στην Κυβέρνηση ή η Κυβέρνηση λύνει το πρόβλημα και, έτσι, δεν θα μπορεί να την ενοχλεί η Αντιπολίτευση !

Ο Υπουργός δεν θέλει δύσκολες ερωτήσεις – πόσω μάλλον, όταν αυτές υπογράφονται από Επτά  βουλευτές, μεταξύ των οποίων, ένας πρώην Πρωθυπουργός, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ενός κόμματος,  καθώς και ο Κοινοβουλευτικός του  εκπρόσωπος.

Επίσης, δύο χρόνια τώρα,  φταίει  η ΠΑΝΔΗΜΙΑ, η οποία δεν επιτρέπει στους φορείς που αποτελούν την 9μελη μόνιμη επιτροπή του άθλιου άρθρου 257, να στείλουν Email  ή φαξ για το ποίοι  θα τους εκπροσωπήσουν !!

Ζητάμε άμεσα από τον Υπουργό κ. Καραμανλή,  αντί να κατηγορεί τους Βουλευτές για ψηφοθηρία ή για θεατρινισμούς, επειδή του κάνουν δύσκολες Ερωτήσεις ή Επερωτήσεις σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής , να μας απαντήσει άμεσα :

  1. Η κυβέρνηση της Ν.Δ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ μόνο για τα συμφέροντα του  ΤΕΕ και των μελών του τα οποία είναι κατοχυρωμένα από το 1930, τα ΟΠΟΙΑ πρόσφατα ενίσχυσε  περεταίρω με το ΠΔ99/2018  ή ενδιαφέρεται να επιλύσει ένα σοβαρότατο κοινωνικό πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και χρόνια,  χιλιάδες Μηχανικούς του τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και τις οικογένειες τους, οι οποίοι διεκδικούν το αυτονόητο,  δηλαδή πρόσβαση στο επάγγελμα που σπούδασαν;
  1. Γιατί ακολουθεί κατά γράμμα την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, για τον τρόπο επίλυσης του χρόνιου μεν, σημαντικού δε, προβλήματος που ταλαιπωρεί χιλιάδες πτυχιούχους;
  1. Η μεθοδολογία αυτή εφαρμόστηκε από τον κ. Γαβρόγλου το 2018 με παταγώδη αποτυχία και ανάγκασε την τότε παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΕΤΕΜ, να καταγγείλει τα έργα και τις ημέρες της Επιτροπής του άρθρου 46, εμπνεύσεως Σπίρτζη- Στασινού, η οποία και εκείνη ήταν ετεροβαρής για τους Αποφοίτους ΤΕΙ;
  2. Θα αλλάξει τον τρόπο και την μεθοδολογία επίλυσης του χρόνιου προβλήματος αντλώντας μαθήματα από τις προηγούμενες αποτυχημένες απόπειρες ή θα αφήσει τον λύκο να φροντίσει την επαγγελματική επιβίωση των πτυχιούχων ΤΕΙ ;

                    Εάν υπάρχει  πολιτική Βούληση, τότε η Κυβέρνηση  καλείται :          

  • να επαναφέρει την αρμοδιότητα έκδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων στο Υπουργείο Παιδείας
  • να συνεργασθεί άμεσα με τον Φορέα των Μηχανικών ΤΕΙ, (Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.)  προκειμένου να βρεθεί  μια κοινά αποδεκτή λύση.
  • να εξετάσει ως βάση συζήτησης, την νομοτεχνικά επεξεργασμένη πρόταση νόμου που είναι κατατεθειμένη στη Βουλή, αλλά και την αντίστοιχη που είχε κατατεθεί ενωρίτερα στο Υπουργείο παιδείας, ως καθ΄ύλην αρμόδιο,  η οποία περιλαμβάνει επαγγελματικές δραστηριότητες για τους Μηχανικούς ΤΕΙ και ισοτίμων σχολών, τεκμηριωμένες από τα αρμόδια Ακαδημαϊκά  Συμβούλια των Τμημάτων ΤΕΙ. !

Κάντε κλικ εδώ για την ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου, Βασίλη Κεγκέρογλου