Το περιεχόμενο του Νομοσχεδίου για τα Α.Ε.Ι της χώρας, που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας στη Βουλή και θα συζητηθεί από αύριο, Τρίτη 23 Αυγούστου, απορρίπτεται από το σύνολο της κοινότητας των Πτυχιούχων, των Φοιτητών και των Εκπαιδευτικών των Τ.Ε.Ι.
Από την άλλη το Υπουργείο προχώρησε σε μια πραξικοπηματική ενέργεια, εισάγοντας φωτογραφική διάταξη για την «εικονική» ισοτίμηση προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών 5τους διάρκειας σε Μάστερ χωρίς να έχει συζητηθεί καν στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και μάλιστα δίχως να υπάρχει διαχωρισμός πρώτου και δεύτερου κύκλου σπουδών όπως επιτάσσουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες τις οποίες έχει συνυπογράψει η χώρα μας. Με προφανή σκοπό να ικανοποιηθούν τα συντεχνιακά συμφέροντα των πτυχιούχων Πολυτεχνικών και Γεωπονικών σχολών υποχρεώνοντας μας να σκεφτούμε «ότι εδώ είναι βαλκάνια»!
Τέτοια ρύθμιση δεν είχε συζητηθεί και δεν είχε αναφερθεί στα προηγούμενα σχέδια του νόμου και οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν είχαν την δυνατότητα να εκφράσουν τις θέσεις τους.
Την ώρα που ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται και καλείται να κάνει πρωτόγνωρες θυσίες η Κυβέρνηση δίνει ρουσφέτι από την πίσω πόρτα που θα κοστίσει τουλάχιστον 1 δις στο δημόσιο από τα σχετικά επιδόματα και τις λοιπές διεκδικήσεις για τους ήδη πτυχιούχους των Πολυτεχνικών και Γεωπονικών Σχολών!
Το Υπουργείο Παιδείας με την εμμονή του σε διαφοροποιημένο ρόλο και αποστολή των Τ.Ε.Ι, τα γυρίζει πίσω στην προ του ν.2916/2001 εποχή και ουσιαστικά αποκαθηλώνει όλες τις θετικές για τα Τ.Ε.Ι νομοθετικές πρωτοβουλίες των 10 προηγούμενων ετών.
Τα Τ.Ε.Ι, αφού «απογυμνώνονται» από την έρευνα και την απονομή διδακτορικών διπλωμάτων χωρίς καν να τους δίδεται, η έστω και με αυστηρές προϋποθέσεις, σχετική δυνατότητα, στην πράξη θα αποτελούν το φτωχό συγγενή των Πανεπιστημίων.
Το Υπουργείο Παιδείας κώφευσε στις τεκμηριωμένες προτάσεις που υπέβαλε η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ και οι εκπρόσωποι των Τ.Ε.Ι και η Ο.Σ.Ε.Π – Τ.Ε.Ι για την ενιαία αντιμετώπιση των Ιδρυμάτων με τα Πανεπιστήμια υιοθετώντας 4ετης προπτυχιακές σπουδές για όλα τα Α.Ε.Ι ώστε στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής πρακτικής να εναρμονισθούν σε κοινούς Ακαδημαϊκούς κανόνες.
Αντί να προχωρήσει στην τομή θεσπίζοντας ένα νέο ενιαίο σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο ανώτατης εκπαίδευσης εναρμονισμένο με τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά δεδομένα με «Ενιαία δομή και λειτουργία των Α.Ε.Ι (Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι), επιλέγει την διατήρηση των επιμέρους διακρίσεων και ανισοτήτων για τα Τ.Ε.Ι δημιουργώντας ένα θολό τοπίο γύρω από το ακαδημαϊκό status των ιδρυμάτων εμποδίζοντας την αναγνωρισημότητα τους εντός της Ε.Ε αλλά και την επιλεξιμότητα τους από τους υποψηφίους, σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον και ειδικά έναντι των κολλεγίων .
Έτσι τα προβλήματα και οι εκκρεμότητες παραμένουν και το χάσμα μεταξύ Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι αναπαράγεται.
Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ απευθύνει έκκληση στην Υπουργό Παιδείας και στον Πρωθυπουργό να αποκαταστήσουν το θιγόμενο κύρος των Τ.Ε.Ι, να δεχθούν τις προτεινόμενες τροποποιήσεις και να απαλείψουν τη λάθρα εισηγμένη ρύθμιση για τα 5-ετή προγράμματα σπουδών, που αποτελεί και παγκόσμια πρωτοτυπία.
Καλούμε τις Διοικήσεις των Τ.Ε.Ι να πάρουν άμεσα γενναίες αποφάσεις υπερασπιζόμενοι τα Ιδρύματα, τους φοιτητές και τους πτυχιούχους τους και να κλείσουν επ’ αόριστο τα ιδρύματα σε περίπτωση που μείνει ως έχει το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου.
Υποβολή απάντησης