Ενημέρωση για το Νομοσχέδιο περί ανώτατης Εκπαίδευσης

Από  Δ. Δημόπουλο –   Πρόεδρο της  ΕΕΤΕΜ  – μέλος ΣΑΤΕ/ΕΣΥΠ


Προς : – Ενώσεις πτυχιούχων σχολών ΤΕΙ

– Νομ. Τμήματα ΕΕΤΕΜ

 

Σας προωθώ τις τροπολογίες  για το σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ ( Πανεπιστήμια-ΤΕΙ) που καταθέσαμε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής καθώς και χθες επί του τελικού σχεδίου που είχε διανεμηθεί την παρασκευή 18-8-2011.

Τελικά όπως αναφέρεται και στα Μ.Μ.Ε. η Υπουργός Παιδείας απέσυρε την διάταξη για την ισοτίμηση των 5των προγραμμάτων σπουδών Πολυτεχνικών και Γεωπονικών Σχολών με master.

Επίσης το ΠΔ388/89 για τον τίτλο των πτυχιούχων ΤΕΙ  δεν είναι στις καταργούμενες διατάξεις του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής .

Μετά από μία πολύμηνη προετοιμασία και διεργασία όχι μόνο σε επίπεδο ΕΕΤΕΜ  αλλά και στις Συνόδους Διοικήσεων ΤΕΙ, τις Ενώσεων άλλων σχολών ΤΕΙ – καταφέραμε για μία ακόμη φορά να ενεργήσουμε από κοινού και  ελπίζουμε βάσιμα σε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι  η ΕΕΤΕΜ ασχολείται συστηματικά εδώ και ένα χρόνο με τις αλλαγές στα ΑΕΙ και το κυριότερο, στο 19ο Συνέδριο μας καθορίσαμε με σαφήνεια,  πως  βλέπουμε τις  αλλαγές, αυτές ως πτυχιούχοι μηχανικοί .

Το νομοσχέδιο, παρά τις αντίθετες προσδοκίες, μάλλον  κάνει μερεμέτια στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τους δύο τομείς των ΑΕΙ .

Μέσα από αυτήν τη διαδικασία έχει ήδη προκύψει μία νέα συλλογιστική για την ανάπτυξη και τον μετασχηματισμό των  ΤΕΙ στα πλαίσια της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Παρά τις βελτιώσεις του νομοσχέδιου, χάριν της βοήθειας αρκετών Βουλευτών στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων αλλά και τριήμερο που μεσολάβησε πριν την σημερινή συνεδρίαση στην ολομέλεια.

Ας ελπίσουμε ότι η χθεσινοβραδινή παρέμβαση του Πρωθυπουργού για τα θέματα των ΤΕΙ περιλαμβάνει και την απόδοση σε αυτά της δυνατότητας διενέργειας τρίτου κύκλου σπουδών μετά από αξιολόγηση.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά θέματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν εάν το άρθρο 16  του Συντάγματος δεν τροποποιηθεί  και εάν δεν εκσυγχρονιστεί πλήρως η απηρχαιωμένη νομοθεσία για τις επαγγελματικές δραστηριότητες των πτυχιούχων της ανώτατης εκπαίδευσης  οι οποίες καθορίζονται, στα βασικά τους σημεία,  από νόμους της δεκαετίας του 1930 και του 1950  δηλ, πριν την ίδρυση των ΤΕΙ !

Τα συμπεράσματα πρέπει να αξιοποιηθούν και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, για διαμόρφωση νέου διεκδικητικού πλαισίου της κοινότητας των ΤΕΙ, μέχρι την πλήρη και οριστική ενοποίηση των δυο τομέων της ανώτατης εκπαίδευσης.

Το νομοσχέδιο  συζητείται σήμερα και αύριο στην Ολομέλεια της  Βουλής.

Ας  είμαστε  έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις νέες  προκλήσεις που έρχονται, στο επόμενο χρονικό διάστημα,  από καλύτερες θέσεις.

Ο εσωτερικός διάλογος για τις σχετικές με το θέμα αυτό αποφάσεις του πρόσφατου Συνεδρίου μας,  πρέπει να συνεχιστεί.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.