Την Τετάρτη 24 Αυγούστου ψηφίστηκε, με συντριπτική πλειοψηφία Βουλευτών, ο νέος νόμος πλαίσιο για τα Α.Ε.Ι (Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι), ο οποίος επιφέρει πολλές και σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία και τη δομή των Ιδρυμάτων.
Οι σημαντικότερες αλλαγές είναι:
Ενοποιούνται σε μεγάλο βαθμό η δομή και λειτουργία των Πανεπιστήμιων και των Τ.Ε.Ι, χωρίς όμως να επιτυγχάνεται πλήρως η ενιαία δομή και λειτουργία.
Τα Α.Ε.Ι (Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι) αποκτούν διοικητική δυαρχία. Ένα 15μελές Συμβούλιο με οκτώ εσωτερικά μέλη, έξι εξωτερικά και έναν εκπρόσωπο Φοιτητών, θα είναι αρμόδιο για διοικητικά θέματα και ανάπτυξη, ενώ η Σύγκλητος Καθηγητών θα έχει Ακαδημαϊκές αρμοδιότητες
Ο Πρύτανης / Πρόεδρος επιλέγεται βάσει διεθνούς προκήρυξης ενδιαφέροντος και μπορεί να προέρχεται από χώρο εκτός του πανεπιστημίου που θα διοικεί.
Το Συμβούλιο θα προκρίνει 2 ή 3 υποψηφιότητες και στη συνέχεια οι καθηγητές του ιδρύματος θα ψηφίζουν για την ανάδειξη του ενός. Δεν ψηφίζουν διοικητικοί υπάλληλοι και φοιτητές.
Το ακαδημαϊκό χωροταξικό Άσυλο, όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, καταργείται, για αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χώρων θα εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία. Δε θίγεται η προστασία της ελευθερίας διακίνησης Ιδεών και Έρευνας.
Οι καθηγητές των Α.Ε.Ι (Πανεπιστήμια – Τ.Ε.Ι) θα αξιολογούνται κάθε πενταετία και προβλέπονται επιβραβεύσεις για θετική αξιολόγηση και κυρώσεις σε περίπτωση αρνητικής.
Οι Ακαδημαϊκοί δάσκαλοι (Καθηγητές) στα Τ.Ε.Ι και Πανεπιστήμια εντάσσονται σε τρεις βαθμίδες: Καθηγητές, Αναπληρωτές και Επίκουροι. Μπορούν να καλούνται ως επισκέπτες καθηγητές και καταξιωμένοι Έλληνες ή αλλοδαποί Επιστήμονες
Προβλέπεται δυνατότητα στα Α.Ε.Ι σύντομων σπουδών τριετούς διάρκειας που θα οδηγούν σε κανονικό πτυχίο, για όσα ιδρύματα το αποφασίσουν.
Ιδρύονται σχολές μεταπτυχιακών σπουδών και σχολές διά βίου μάθησης.
Τέλος στους «αιώνιους» φοιτητές. Θα χάνουν τη φοιτητική ιδιότητα αν ξεπεράσουν τέσσερα εξάμηνα σπουδών, δηλ. περισσότερα από τον κανονικό χρόνο. Δίνεται δυνατότητα μερικής φοίτησης σε εργαζόμενους φοιτητές. Θεσπίζονται φοιτητικά δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου.
Οι φοιτητές θα μπορούν να μετακινούνται εσωτερικά σε διαφορετικά τμήματα μεταφέροντας πιστωτικές μονάδες, όπως συμβαίνει με το πρόγραμμα Erasmus για τις μετακινήσεις στο εξωτερικό.
Η περιουσία και τα κληροδοτήματα των ιδρυμάτων θα αξιοποιούνται για την αύξηση των εσόδων τους από οργανισμούς που θα ιδρυθούν.
Μέρος της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι συνδέεται με την αξιολόγησή τους. Προβλέπεται πρόσθετη χρηματοδότηση βάσει δεικτών ποιότητας.
Μπορούν να συγχωνεύονται, κατατέμνονται και καταργούνται Α.Ε.Ι, όταν υπάρχει δυσανάλογα μικρός ή μεγάλος αριθμός φοιτητών και όταν η λειτουργία τους δεν δικαιολογείται επιστημονικά.
Μπορούν να ιδρύονται παραρτήματα ελληνικών Α.Ε.Ι (Τ.Ε.Ι – Πανεπιστήμια) σε άλλες χώρες.
Μπορούν να οργανώνονται μαθήματα στην αγγλική και σε άλλες γλώσσες. Η διδασκαλία ξένης γλώσσας καθίσταται υποχρεωτική για τη λήψη πτυχίου.
Προβλέπεται λειτουργία επώνυμων εδρών για χορηγούς και ευεργέτες των Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι.
Όσον αφορά τους Πτυχιούχους των Τ.Ε.Ι
Με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την «Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών κλπ» στην Ολομέλεια της Βουλής επισημαίνουμε τα εξής:
Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε το αρχικό σχέδιο νόμου, αθόρυβα, χωρίς μικροπολιτικές τακτικές εντυπωσιασμού τροφοδότησε όλους του εμπλεκόμενους με στοιχεία και τεκμηριωμένες προτάσεις – τροπολογίες επί των άρθρων του νομοσχεδίου και βρισκόταν σε συνεχείς επαφές με τις Ενώσεις των Πτυχιούχων, την κοινότητα των Τ.Ε.Ι αλλά και Βουλευτές όλων των Κομμάτων.
Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ότι:
το Π.Δ388/89 για τον τίτλο των πτυχιούχων Τ.Ε.Ι παραμένει σε ισχύ και δεν είναι στις καταργούμενες διατάξεις του Νόμου.
δίνεται και στα Τ.Ε.Ι η δυνατότητα συνεργασίας με ερευνητικά κέντρα και η οργάνωση μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα.
βελτιώθηκε η διάταξη αναφορικά με το ρόλο των Τ.Ε.Ι, όχι όμως ικανοποιητικά.
δεν πέρασε η φωτογραφική διάταξη για τις πενταετείς σπουδές, μετά τις αντιδράσεις της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ και των Διοικήσεων των Τ.Ε.Ι.
Η Υπουργός Παιδείας απέσυρε τη διάταξη για την ισοτίμηση των 5των προγραμμάτων σπουδών Πολυτεχνικών και Γεωπονικών Σχολών με master, με το επιχείρημα ότι «υπάρχουν προβλήματα και με το Λογιστήριο του Κράτους αλλά και κάποια προβλήματα που έχουν σχέση με τη συνταγματικότητα», δηλαδή θα επιβάρυνε του έλληνες φορολογούμενους, και θα αξιοποιούνταν αρνητικά για τα Τ.Ε.Ι.
Η συμβολή Βουλευτών απ’ όλα τα Κόμματα ήταν καθοριστική για τη θετική κατεύθυνση του νομοσχεδίου σε ότι αφορά τα Τ.Ε.Ι γεγονός που επιβεβαιώνεται με την αναγνώριση του έργου και του ρόλου τους από την συντριπτική πλειοψηφία των Βουλευτών που τοποθετήθηκαν κατά την συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου.
Πλησιάζει η ώρα για τη θεσμική δικαίωση των Τ.Ε.Ι, αρκεί ο αγώνας να είναι αδιάκοπος και κυρίως στο μέτωπο της επαγγελματικής κατοχύρωσης των Πτυχιούχων τους.
Μην ξεχνάμε ότι οι γνωστοί – άγνωστοι θα δράσουν ξανά, προσπαθώντας να απομειώσουν κάθε θετική εξέλιξη για τα Τ.Ε.Ι και τους Πτυχιούχους τους
Υποβολή απάντησης