Παρατηρήσεις του Σ.τ.Ε για τα σχέδια Π.Δ. επαγγελματικής κατοχύρωσης των πτυχιούχων ΤΕΙ

Το Σ.τ.Ε. όπως ήταν αναμενόμενο, επέστρεψε στο Υπουργείο Παιδείας τα σχέδια Π.Δ για την επαγγελματική κατοχύρωση πτυχιούχων Τ.Ε.Ι προκειμένου αυτά να τροποποιηθούν με βάση τις νομοτεχνικές παρατηρήσεις του, έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν συμβατά με την ισχύουσα νομοθεσία.

Το Σ.τ.Ε εστιάζει κυρίως στις ρυθμίσεις περί «διευρυμένων επιμελητηρίων», «τεχνικής ευθύνης» κ.λ.π των σχεδίων Π.Δ οι οποίες δεν απορρέουν από εξουσιοδοτικές διατάξεις νόμου.

Δεδομένου ότι μέσω των δημοσιευμάτων, των Μ.Μ.Ε δίδεται η εντύπωση ότι σταματά ή ακυρώνεται η έκδοση των Π.Δ, οφείλουμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους και την κοινή γνώμη ότι αυτή είναι μια συνήθης πρακτική του Σ.τ.Ε σε όλα τα σχέδια Π.Δ, που προωθεί προς έκδοση, η εκάστοτε Διοίκηση.

Το αρμόδιο Υπουργείο για να μην έχει προβλήματα εφαρμογής των Π.Δ, είναι υποχρεωμένο να εναρμονίσει τις διατάξεις των σχεδίων με τις νομοτεχνικές παρατηρήσεις του Σ.τ.Ε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σημερινά δημοσιεύματα στα Μ.Μ.Ε επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ σχετικά με την αρνητική γνωμοδότηση του Σ.τ.Ε για τα εκκρεμή σχέδια Π.Δ.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή της δημοσιοποίησης των Π.Δ, από τον τότε Υφυπουργό Παιδείας κ. Ι. Πανάρετο, η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ είχε εντοπίσει τα νομικά κενά των σχεδίων Π.Δ και τα είχε επισημάνει σε ανακοινώσεις, σε δελτία τύπου, στις Συνόδους των Πρόεδρων Τ.Ε.Ι αλλά και μέσω της αρθρογραφίας του Προέδρου της στον ημερήσιο τύπο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Ένωση στις 6-12-2010 (μια μόλις ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση των σχεδίων Π.Δ), μεταξύ των άλλων, τόνιζε: «…η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, με τη μακροχρόνια εμπειρία της στα επαγγελματικά θέματα, προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι θα διαψευστεί κατά τη διαδικασία εφαρμογής των σχετικών Π.Δ, εάν δεν υποχρεώσει την Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΕΠΘ να τροποποιήσει τα επίμαχα σημεία των σχετικών διατάξεων…»

Παρότι η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ γνώριζε επακριβώς ποια είναι τα νομικά κενά των σχεδίων Π.Δ και είχε ενημερώσει σχετικά το Υπουργείο Παιδείας, η πολιτική ηγεσία τα έστειλε, χωρίς τις απαραίτητες βελτιώσεις, στο Σ.τ.Ε.

Επομένως τι θα πρέπει να καταλογίσουμε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας: προχειρότητα, ανικανότητα ή ότι έδειξε εμπιστοσύνη σε δικολάβους συμβούλους της;

Υπενθυμίζουμε ότι στα πλαίσια του 19ου Τακτικού Συνεδρίου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, ο τότε Υφυπουργός Παιδείας είχε ανακοινώσει την αποστολή των σχεδίων Π.Δ στο Σ.τ.Ε, δηλώνοντας ότι έχει εξασφαλίσει την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο προφανώς είχε διαβεβαιώσει ο ίδιος για την επιτυχία του εγχειρήματος του…

Οι θιασώτες των διευρυμένων επιμελητηρίων, των επιπέδων τεχνικής ευθύνης κ.λ.π διαψεύδονται από το Σ.τ.Ε, καθώς αυτό αξιολογεί αρνητικά τις εν λόγω διατάξεις. Διατάξεις οι οποίες δεν έχουν έρεισμα στην υπάρχουσα νομοθεσία.

Τέτοιες προβλέψεις θα είχαν θέση σε ένα σχέδιο νόμου για το πλαίσιο πιστοποίησης όλων των πτυχιούχων Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά προς κάθε κατεύθυνση (είτε πρόκειται για ορισμένες Διοικήσεις των Τ.Ε.Ι, είτε για φοιτητές, είτε για μέλη της Ένωσης, είτε για την πολική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας) ότι, η μόνη λύση για τον τερματισμό της ομηρίας των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι, είναι η προώθηση των σχεδίων Π.Δ όπως αυτά εγκρίθηκαν από το Σ.Α.Τ.Ε το Δεκέμβριο του 2008 (ως προς το περιεχόμενο τους), στα οποία πρέπει να συμπεριληφθούν οι προβλέψεις για το φορέα και την αδειοδότηση των πτυχιούχων που υπήρχαν στα αντίστοιχα σχέδια Π.Δ του 2003 με τις υπογραφές όλων των τότε συναρμόδιων Υπουργών.

Μετά την ψήφιση του νέου νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση οι εμπλεκόμενοι φορείς (Ενώσεις πτυχιούχων, Διοικήσεις Τ.Ε.Ι, φοιτητές) θα πρέπει να επανεξετάσουν τη στρατηγική και την τακτική τους ως προς την εξέλιξη των Ιδρυμάτων αλλά και ως προς τα εκκρεμή επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων.

Για να μην εμπαίζονται άλλο οι πτυχιούχοι των Τ.Ε.Ι, απαιτούμε άμεσα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας:

• Να πάψει να ακούει εκείνες τις Διοικήσεις των Τ.Ε.Ι που τη διαβεβαίωναν μέχρι χθες για την ορθότητα των διατάξεων των σχεδίων Π.Δ.

• Να αποκαταστήσει σχέσεις συνεργασίας με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, διότι διαθέτουν γνώση και εμπειρία για τα θέματα αυτά και οι απόψεις τους θα της είναι χρήσιμες.

• Όσο διατηρούνται οι δυο Τομείς στα Α.Ε.Ι (Τεχνολογικός και Πανεπιστημιακός) αναγκαστικά πρέπει να δημιουργηθούν αντίστοιχα Νομικά Πρόσωπα – Επιμελητήρια για τους πτυχιούχους των έξι Σχολών Τ.Ε.Ι.

• Η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναμόρφωση της αναχρονιστικής νομοθεσίας (1930 έως 1980) που αναφέρεται σε ολιστικά επαγγελματικά δικαιώματα ειδικοτήτων Πολυτεχνικών, Γεωπονικών αλλά και των Οικονομικών Σχολών υπό το πρίσμα του σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας και με βάση τα σημερινά προγράμματα σπουδών στα Τ.Ε.Ι και στα Πανεπιστήμια.

Καλούμε το φοιτητικό κίνημα να ενσωματώσει στις διεκδικήσεις του και τα ζητήματα που αφορούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των Πτυχιούχων και τις Διοικήσεις των Ιδρυμάτων σε κοινή σύσκεψη με τις Ενώσεις των Πτυχιούχων.

Δυστυχώς, με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, χάθηκε, πολύτιμος χρόνος για τους πτυχιούχους και δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για πειραματισμούς.

Λύσεις υπάρχουν αρκεί το υπουργείο να απεγκλωβιστεί από τα κελεύσματα της γνώστης συντεχνίας.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.